Documentaires

EROPAF…

Omgaan met eenzaamheid onder ouderen
Op 14 mei 2018 is de documentaire EROPAF over eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam in première gegaan.

Het doel van de documentaire is:
• meer aandacht te creëren voor het thema eenzaamheid;
• inzicht te bieden in wat eenzaamheid is, hoe je het kunt signaleren en hoe je iets tegen eenzaamheid kunt doen;
• duidelijk maken dat er bij de aanpak van eenzaamheid een taak is weggelegd voor de overheid, allerlei instellingen maar zeker ook voor burgers.

Wij willen de film, eventueel in aangepaste vorm, ook komen vertonen voor allerlei groepen professionals, vrijwilligers, studenten, ouderen etc. In overleg kunnen we een film op maat maken. Daarbij kunnen we gebruik maken van het vele filmmateriaal dat helaas geen plaats kon krijgen in de hier vertoonde versie.

Hier de trailer

Hier de ingekorte versie van 20 minuten

ALS

In de documentaire volgen we Lineke die net de diagnose ALS heeft gekregen. In de film vertellen zij en haar man en ook haar kinderen hoe zij de periode voor en na de diagnose hebben beleefd en hoe zij met de ziekte omgaan. De film brengt in beeld met welke aanpassingen Lineke het dagelijks functioneren zo comfortabel mogelijk maakt. Verder komen in de film enkele behandelingen en onderzoeken aan de orde. De film geeft nieuwe patiënten en hun omgeving een goed beeld van wat ALS voor de patiënt en omgeving kan betekenen en hoe men met de ziekte kan omgaan. Verder geeft de film concrete informatie over bepaalde aanpassingen en behandelingen.

 

In november 2015 is de film “het leven bestaat vanaf nu uit blokken” verschenen. Die film liet zien hoe Lineke en haar gezin in de eerste periode na de diagnose ALS een plaats in hun leven probeerden te geven. Nu in april 2016, is er een vervolg op die film. Deze film toont hoe het met Lineke en haar gezin gaat ruim een jaar na de diagnose. In de film is te zien hoe Lineke, haar man en haar kinderen omgaan met een plotselinge terugslag na het hoogtepunt waar de vorige film mee eindigde, de Tour du ALS. Verder laat de film zien hoe er daarna toch weer een min of meer stabiele fase komt. Aan het eind van de film blikken Lineke, haat man en haar kinderen vooruit op het onvermijdelijk dichterbij komende levenseinde.

 

De twee voorgaande documentaires, die primair gericht zijn op patiënten en hun directe omgeving, zijn samengevoegd tot een documentaire van circa 45 minuten. In onderstaande documentaire zijn vooral de scenes met gedetailleerde medische en andere specifiek voor direct betrokkenen relevante informatie sterk ingekort. Daarmee is deze versie toegankelijker voor een breed publiek.